Importanța stomatologiei veterinare în viața câinilor de talie mică

Importanța stomatologiei veterinare în viața câinilor de talie mică

Importanța stomatologiei veterinare în viața câinilor de talie mică este vitală. Patologiile orale ocupă locul întâi în morbiditatea animalelor de companie, fiind însă subdiagnosticate. Studiile ne arată că la vârsta de 3 ani, 80% dintre câini prezintă probleme dentare sau parodontale.

Importanța stomatologiei veterinare  în viața câinilor de talie mică este vitală prin complicațiile locale și la distanță pe care problemele cavității orale le pot declanșa. Bunăoară, în cazul parodontitelor apicale sau marginale cronice cu fiecare masticație se pompează în fluxul sanguin un torent de bacterii care se vor grefa pe organe și țesuturi afectate. Endocardita bacteriană, pielonefritele, agravarea artritelor sunt doar câteva din complicațiile recunoscute de literatura de specialitate. Neglijarea problemelor dentare nu ne scutește de consecințele acestora. Iar, problemele nu apar în deplină stare de sănătate, în timpul săptămânii într-o zi aerisită de lucru a medicului specialist. De obicei apar la vârste înaintate, în weekend-uri, de sărbători sau în concediu, atunci când numai de stomatologie veterinară nu ne gândim să ne ocupăm. Adresabilitatea proprietarilor de copii patrupezi pentru servicii de specialitate a crescut, o dată cu acordarea drepturilor depline copiilor patrupezi. Astfel, în momentul în care copilul patruped doarme cu noi în pat sau primește pupicii direct pe guriță este imposibil să nu remarcăm prezența sau absența problemelor dentare.


Semnele durerii dentare la animalele de companie
Nu vorbim același limbaj cu animalele de companie, dar un câine aflat în proximitatea imediată a familiei ne transmite indirect apariția durerilor dentare. Există un limbaj indirect între două specii, iar dumneavoastră, cei care își cunosc foarte bine copiii patrupezi, sunteți cei mai în măsură să identificați durerile dentare. Desigur, conform instinctului de haită, câinii vor masca multe dintre aceste dureri dentare pentru a nu își pierde locul în haită. Însă, indirect, cunoscându-l în toate aspectele și trăirile lui, veți reuși să identificați momentul în care problemele dentare au început să îl necăjească.
Am sistematizat semnele durerii dentare pe site-ul nostru, dar haideți să vă expun cele mai frecvente semne întâlnite în cabinetul nostru.

Există un grup mare de semne legate de alimentație. Preferința pentru anumite alimente, refuzul constant al diverselor bobițe în ciuda mărcilor de calitate, oprirea din timpul mesei, asociată sau nu cu scăparea bucăților de hrană din gură, existența unor trasee de evitare a anumitor regiuni de la nivelul cavității orale sunt doar câteva dintre semnele care ar trebui să vă pună pe gânduri.

Poate cel mai des simptom întâlnit este mirosul gurii. Nu este normal ca unui câine să îi miroase gura. Sub nici o formă și fără nici o explicație. Exact ca în cazul oamenilor, mirosul gurii semnalează instalarea parodontopatiei și necesită intervenție de specialitate.

Asimetria feței presupune creșterea în dimensiuni a capului și acest lucru se asociază cu abcese. Abcesele carnasierilor umflă regiunea suborbitară, iar la rasele mici sunt impresionante și frecvent întâlnite în cabinetul de specialitate. Dacă nu se ajunge în timp util la medicul specialist, abcesele pot drena spontan, fie în cavitatea orală, fie tegumentar, apărând un năsturel de mucoasă prin care puroiul se evacuează constant.
Pointing-ul este un alt simptom des întâlnit, copilul patruped încercând să îndepărteze singur cu lăbuța durerea dentară. Am avut situații în care eczema creată a fost nediagnosticată corespunzător decât retroactiv. În ciuda tratamentelor dermatologice, eczema submandibulară creată de frecarea lăbuței de mandibulă nu se epiteliza. După doi ani, se prezintă în cabinetul nostru, diagnosticăm fractura la nivelul carnasierului inferior, îndepărtăm cauza și în două săptămâni rana s-a epitelizat complet.

Schimbările de dispoziție ale copilului patruped pot indica dureri dentare. Atunci când mai tot timpul este morocănos sau devine agresiv când îi atingem botul, semnul de întrebare trebuie să apară și să cerem un consult de specialitate.

Prezența depozitelor de tartru, schimbările de culoare ale dinților reprezintă semne certe pentru problemele dentare. Trebuie să știți că rasele mici sunt predispuse la tartru. 4 din 5 reprezentanți ai rasei yorkshire terrier vor prezenta la vârsta de 2 ani probleme parodontale. Rasele mici prezintă frecvent înghesuiri dentare. Aceste înghesuiri dentare vor favoriza retenția alimentelor și a plăcii bacteriene. Placa bacteriană neîndepărtată se va mineraliza, rezultând tartrul. Îndepărtarea tartrului, ca orice manoperă stomatologică se realizează în anestezie generală/sedare. Nu avem cum să le explicăm copiilor patrupezi să stea liniștiți atunci când umblăm cu ultrasunete și apă în gurița lor.

Controlul în vederea detartrajului se realizează anual. Detartrajul se realizează indiferent de vârstă sau probleme asociate. Gradul de experiență al anestezistului și consultul amănunțit cu depistarea tuturor problemelor medicale care pot interfera cu sedarea sunt cheia succesului unei intervenții stomatologice la vârste înainte la pacienți cu probleme medicale asociate. Așa că nu ascultați poveștile folclorice existente cum că ”e prea bătrân ca să îl anesteziez”. Dacă anestezistul are experiență și își cunoaște bine meseria, vârsta e doar un număr din carnetul de sănătate.

Gingiile roșii, ușor sângerânde, burjonate sunt din nou semnale de alarmă pentru probleme apărute la nivelul cavității orale. Culoarea normală a gingiilor este roz pal.
Fracturile dentare, lipsa anumitor dinți pe arcadă sau mușcăturile traumatice sunt semne clare de dureri dentare care necesită intervenții de specialitate.

Îngrijirea orală
80% dintre câini își lasă proprietarii să îi spele pe dinți. Din procentul câinilor care nu acceptă periajul dentar din prima sunt mulți care îl vor accepta cu răbdare și perseverență, după rezolvarea problemelor stomatologice.
Trebuie să știți că periajul dentar se începe la vârste fragede. Trebuie să fie un reflex condiționat învățat și asociat cu minute de dragoste acordate în totalitate lui, copilului patruped. Învățat de mic, va fi o joacă de copii atunci când crește.
Periajul dentar se realizează pe o gură nedureroasă. Deci este important să fiți asigurat că nu există probleme care să paraziteze acceptanța periajului de către copilul patruped. Consultul stomatologic la Dentovet este gratuit.
Pastele de dinți pe care le veți folosi trebuie să fie de uz veterinar. Pastele de dinți umane sunt toxice și nu pot fi ingerate. Cele dedicate lor nu necesită clătire și au diverse arome asociate, făcându-le atât de ușor de acceptat. Periuțele dentare pot fi și de uz uman. De exemplu, eu pentru cei doi schnauzeri pitici ai mei folosesc periuțe cu cap mic, de la raionul de copii. Periajul dentar la câini este o manoperă care nu durează mult. Cu mâna nedominantă se fixează botul și cu policele acesteia se ridică buza pentru a insera periuța dentară în zona laterală. Mișcările vor fi blânde, circulare, nu orizontale, iar la deschiderea gurii, trebuie periați dinții cu grijă pe fețele palatinale și linguale. Nu trebuie neglijați caninii și frontalii, însă la nivelul frontalilor trebuie să acordați mare atenție. Incisivii superiori se vor peria în doi timpi pentru a nu declanșa un strănut și implicit respingerea manoperei.

Dacă doriți să vedeți un demo de periaj dentar la cei trei câini ai mei, vă invit să urmăriți filmul realizat la noi acasă cu trei personalități diferite.
https://www.youtube.com/watch?v=E9kC1U_quAA&t=338s

Periajul dentar se realizează de minim trei ori pe săptămână, ideal zilnic, seara. Într-o lume agitată, cu foarte multe probleme de rezolvat este normal ca timpul alocat copiilor patrupezi să fie unul limitat, însă o dată la două zile ar trebui să îi acordăm periajului dentar 60 de secunde.

În final, trebuie să vă atrag atenția că în studiile efectuate la nivel internațional, pe mii de subiecți, grupa câinilor de talie mică este grupa cu cele mai multe probleme dentare. Rata exemplarelor afectate de probleme parodontale la 3 ani variază între 4 din 5 versus 3 din 4. Cel mai ridicat procent dintre câini este grupa câinilor de talie mică. Pentru a nu avea probleme mari și complicate vă recomand profilaxia și controlul anual. În cadrul controlului anual veți primi sfaturi competente pentru copilul patruped.

Dr. Raluca Ioana Nedelea DDS
www.dentovet.ro 

Suport clienti L-V: 11-19.30 S: 10-16

0733515650 contact@jolexpet.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!